Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina występująca pospolicie, rozprzestrzeniona jest na terenie Europy, Ameryki Północnej i Azji. W Polsce jest dość często spotykana w parkach, lasach czy ogrodach.
Kwiaty czarnego bzu posiadają przyjemny i intensywny aromat. Najlepiej jest zbierać je w miejscach wolnych od zanieczyszczeń, z daleka od ruchliwych dróg. Kwiaty powinno się zbierać wyłącznie rozwinięte, najlepiej dorodne baldachy. Należy zwrócić szczególną uwagę na to czy mają pyłek.
Właściwości prozdrowotne kwiatów czarnego bzu są przeogromne. Są bogate w witaminy i minerały. Działają oczyszczająco na organizm, przyspieszają przemianę materii, mają działanie antywirusowe. Pomagają zwalczać objawy przeziębienia i grypy takie jak gorączka, kaszel i katar, mają działanie odkażające, wykrztuśne i napotne. Łagodzą objawy niestrawności, zgagę czy wzdęcia, wzmacniają działanie układu krwionośnego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zawierają wolne rodniki. Wzmacniają też naszą odporność czy uśmierzają ból.
Kwiaty czarnego bzu mają bardzo szerokie zastosowanie - możemy z nich robić nalewkę, wino, dodawać do deserów, smażyć w cieście czy suszyć.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - przepis:
Zebrane baldachy rozłożyć na papierze na około 2 godziny, żeby pozbyć się ewentualnych owadów. W garnku sporządzamy syrop cukrowy z wody, cukru i miodu a następnie studzimy. Cytryny sparzamy i kroimy cienkie plasterki.
Do słoja o pojemności około 3 litrów wkładamy odcięte od łodyg kwiaty czarnego bzu dbając o to by uronić jak najmniej pyłku, przekładamy pokrojonymi w plastry cytrynami i zalewamy przestudzonym syropem cukrowym. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na około 5-7 dni, co jakiś czas mieszamy nasz syrop.
Po tym czasie powstały syrop przecedzamy przez sito przykryte gazą, dodajemy spirytus i szczelnie zamykamy w słoiku. Nalewkę odstawiamy na okres około miesiąca. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez bibułę filtracyjną (np. filtr do kawy), rozlewamy do butelek, zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na około pół roku.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu posiada piękny głęboki kolor oraz wspaniały smak i aromat. Najlepiej smakuje pita w miłym towarzystwie, sprawdzi się podczas spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Idealna do picia solo lub w postaci dodatku do drinków (z plasterkami cytryny, z wodą i lodem). Najbardziej sprawdzi się spożywana podczas długich zimowych wieczorów np. z gorącą i rozgrzewającą herbatą. Może być też podawana jako dodatek do deserów.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu najlepiej będzie smakować podawana z niewielkich kieliszków do nalewek czy likierów. Polecamy kieliszki wykonane z najwyższej jakości szkła kryształowego, które podkreślą bogactwo smaku i aromatu tego wyjątkowego trunku. Dodatkowo, aby zachować elegancję i smak nalewki na dłużej, warto rozważyć przechowywanie jej w stylowej karafce na nalewki, która będzie nie tylko praktycznym, ale także estetycznym dodatkiem do Twojego barku.
Polecamy na naszym blogu:
GWARANCJA
POCHODZENIA PRODUKTÓW
100% oryginalne
Wszystkie oferowane przez nas wyroby sprowadzamy bezpośrednio od producentów, co zapewnia ich najwyższą jakość, autentyczność i pewność zakupu.