Nalewka to napój alkoholowy, którego bazę stanowią wyciągi z owoców, kwiatów, korzeni bądź ziół. Można też przygotować ją łącząc ze sobą wymienione składniki. By cieszyć się pełnią smaku i zapachu tego rarytasu, trzeba serwować go w odpowiednich naczyniach. Jakie kieliszki do nalewki są najlepsze? Wybrać te na krótkich czy na długich nóżkach? Z szerokim, a może wąskim kielichem? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku. Dzięki jego lekturze sztuka serwowania nalewek nie będzie miała przed tobą tajemnic.
Nalewka jest rodzajem napoju alkoholowego będącego wyciągiem z kwiatów, ziół lub owoców. Można przyrządzać ją także na bazie korzeni lub mieszać ze sobą powyższe składniki. Maksymalna zawartość alkoholu w tym trunku wynosi 70%. Trudno wymienić wszystkie smaki nalewek – jest ich niezliczenie wiele. A receptury na te rarytasy ogranicza właściwie tylko wyobraźnia twórcy.
Pierwsze nalewki przygotowywano już w V i VI wieku p.n.e. Prekursorem tego napoju był Hipokrates, który jako pierwszy promował pozytywny wpływ picia tego trunku na zdrowie człowieka. Serwowany przez niego rarytas stanowił połączenie wina, miodu i przypraw. Z biegiem lat nalewki zyskały dobrą renomę, dlatego podawano je coraz częściej. Nie tylko zajmowały ważne miejsca na stołach podczas biesiad, ale także używano ich jako preparatów leczniczych łagodzących rozmaite przypadłości. W Polsce znane są one od XVI wieku, a ich popularyzatorem był Henryk Walezy. Dzięki niemu raczono się nimi chętnie, doceniając przy tym ich dobroczynne działanie zdrowotne. Dzisiaj nalewki podaje się głównie podczas rodzinnych uroczystości i spotkań w gronie przyjaciół. Smakujemy ich także w zimowe wieczory spędzane samotnie lub razem z domownikami.
Niezależnie od tego czy częstujesz nalewką gości, raczysz się nią podczas chłodnego wieczoru,czy pijesz ten napój w celach zdrowotnych; istotne jest, by był on podany w odpowiednim naczyniu. Po pierwsze, kieliszki do tego trunku powinny być małe. Nie podawaj nalewki w dużych kielichach, ponieważ jest to napój o wysokiej zawartości alkoholu. Dlatego powinno się go pić wolno i niespiesznie delektować się jego smakiem i zapachem. Woń nalewki wydobędzie się jeszcze pełniej, jeśli wybierzesz szeroki kieliszek. Kolejną kwestią jest rodzaj szkła – najlepsze będzie przeźroczyste, które umożliwi podziwianie naturalnego, pięknego koloru trunku. Możesz też kupić kieliszki kryształowe zdobione precyzyjnymi szlifami – doskonale zaprezentują one paletę barw tego alkoholowego napoju. Jeśli cenisz nowoczesny design, wybierz kolorowe szkło, na przykład komplet martini espresso "Pralines". Co prawda nie będzie w nim widać odcieni nalewki, ale za to doskonale wpasuje się on do jadalni czy kuchni urządzonej w modernistycznym stylu. W sklepie Ajmara możesz kupić komplety do nalewek na nóżkach lub bez nich.
Jednym z typów kieliszków są naczynia wyposażone w nóżki. Ich niewątpliwym atutem jest praktyczność. Możesz wygodnie trzymać je w dłoni delektując się smakiem spożywanego trunku. Często nóżka stanowi dodatkowy element dekoracyjny szkła. Tak jest w przypadku dostępnego w sklepie Ajmara zestawu "Claudia" z perfekcyjnie wykonaną dolną częścią kieliszków przywodzącą na myśl szlachetne kryształy. Inną opcją są naczynia z tej samej linii dekorowane złotymi zdobieniami – komplet "Claudia" o pojemności 50 mililitrów. W takich kieliszkach możesz częstować gości nie tylko nalewką, ale także wódką lub likierem.
Alternatywą dla powyższego rozwiązania są kieliszki bez nóżki. Te małe naczynia wykonane z wysokiej jakości szkła kryształowego również posłużą ci do serwowania nie tylko nalewek, ale i likierów oraz innych trunków. Dobrym przykładem jest praktyczny zestaw "Quadro" składający się z sześciu kieliszków oraz karafki, który możesz kupić w naszym sklepie.
Prócz kieliszków do nalewek, proponujemy Ci także naczynia do serwowania likierów. Jeśli lubisz prostotę, wybierz przeźroczyste szkło o klasycznej formie, jak komplet "Pralines". Niskie kieliszki o małej pojemności, ale o dość szerokim kształcie będą idealne do podawania pysznych ziołowych i kwiatowych likierów. Taki kształt pozwoli wolno delektować się smakiem i zapachem wybranego trunku. Innym wariantem są smukłe kielichy Bravo, które za sprawą prostego kształtu i swojej przejrzystości będą idealne do podziwiania koloru serwowanego alkoholu.
Kiedy jesteś już zaopatrzony w odpowiednie kieliszki do nalewki, pora na zaznajomienie się ze sztuką serwowania tego trunku. Nalewając alkohol do naczynia, napełnij maksymalnie 2/3 jego wysokości. Najlepiej, jeśli podasz nalewkę w szklanej karafce, a goście sami przeleją napój do swoich kieliszków. Lepszy smak nalewki uzyskasz, kiedy przed położeniem jej na stole krótko schłodzisz ją w lodówce. W odróżnieniu od wódki, nalewki nie pije się jednym haustem, ale powoli, niespiesznie ciesząc się pełnią smaku tego wybornego trunku. Do czego je podawać? W duecie z mięsem najlepiej sprawdzą się nalewki półsłodkie i półwytrawne, z kolei dania słodkie doskonale będą się miały w akompaniamencie słodkich trunków tego rodzaju. Natomiast po obfitym posiłku warto uraczyć się alkoholowym wyciągiem z mięty.