Kieliszki do piwa możemy podzielić na kilka rodzajów ze względu na kształt, pojemność i ich zastosowanie. Ważne jest aby odpowiednio dobrać rodzaj szkła do danego gatunku piwa. Będziemy mieli wtedy pewność, że wydobędziemy z naszego piwa wszystkie walory smakowe i zapachowe. Idealnie przezroczyste szkło kryształowe umożliwi z kolei pełną i wnikliwą ocenę barwy naszego trunku.
Każdy kieliszek dzięki swojemu wyjątkowemu kształtowi zjawiskowo i oszołamiająco będzie prezentować się na naszym stole, sprawdzi się zarówno podczas spotkań w gronie znajomych i przyjaciół czy też podczas oficjalnych uroczystości.
Najbardziej znanymi kieliszkami do piwa są pokale, kieliszki typu teku i sniftery.
Najbardziej popularnym kieliszkiem do piwa jest pokal. Ten wysoki, smukły kieliszek w kształcie tulipana wykonany jest z cienkiego szkła, posiada charakterystyczną, krótką nóżkę. Kształt pokala pozwala na długie utrzymanie się piany na naszym piwie, dzięki czemu będzie ono dłużej aromatyczne. Zapewnia też utrzymanie niskiej temperatury.
Pokal jest idealny do piw jasnych, pilsów, lagerów, piw smakowych i owocowych, ciemnych stoutów oraz koźlaków.
Następnym rodzajem kieliszków do piwa będą kieliszki typu teku. Są to typowo degustacyjne kieliszki uznawane obecnie za najlepsze dostępne szkło do aromatycznych piw rzemieślniczych (kraftowych). Idealne do Hazy IPA, West Coast IPA, kwaśnych, owocowych SOUR czy ciemnych STOUT. Posiadają kielich przypominający tulipan, który pozwala na pełną koncentrację aromatu i właściwe wydobycie smaku piwa. Z kolei długa, prosta nóżka, za którą trzymamy kieliszek podobnie jak kieliszek do wina, ma za zadanie zapobieganie przenoszeniu ciepła przez nasze dłonie. Idealnie przezroczyste szkło kryształowe umożliwia pełną i wnikliwą ocenę barwy naszego piwa. Dzięki wyjątkowemu kształtowi wyjątkowo i interesująco będą prezentować się na naszym stole.
Snifter (goblet) to pękaty kieliszek o krótkiej nóżce kształtem przypominający konikówkę. Przeznaczony jest do ciemnych, esencjonalnych i aromatycznych piw takich jak na przykład Stout czy Porter Bałtycki. W trakcie degustacji z takiego kieliszka możemy przytrzymywać czaszę w dłoni, wprawić piwo w ruch i w ten sposób lekko je ogrzać. Spowoduje to wydobycie z niego pozytywnych i pożądanych aromatów takich jak nuty słodowe, chmielowe, kakaowe, kawowe czy czekoladowe.