Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Noże do chleba

Każdego rodzaju pieczywo – chleb, bułki czy bagietki wymagają specjalnego noża służącego do ich  pokrojenia. Idealne do tego będzie się nadawał nóż do chleba. Jest jednym z noży przeznaczonym do codziennego użytkowania, znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych kanapek na śniadanie czy na kolację. Zazwyczaj jest on długi (ostrze posiada długość około 20 cm) i ma ząbkowaną krawędź.   


1
Nóż do chleba TOUCH ME
Kolekcja : TouchMe | | 19 cm | 1 szt.
Sztuka 70 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do krojenia chleba SERIE 4000 20 cm Burgvogel Solingen
Kolekcja : Serie 4000 | | 20 cm | 1 szt.
Sztuka 180 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do krojenia chleba MASTER LINE Burgvogel
Kolekcja : MASTER Line | | 22 cm | 1 szt.
Sztuka 410 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do krojenia chleba JUGLAS LINE 22 cm
Kolekcja : JUGLAS Line | | 22 cm | 1 szt.
Sztuka 510 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do chleba OLIVA LINE 22 cm Burgvogel
Kolekcja : OLIVA Line | | 22 cm | 1 szt.
Sztuka 470 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do chleba ząbkowany FOUR SEASONS 20 cm
Kolekcja : Four Seasons | | 20,3 cm | 1 szt.
Sztuka 140 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż do chleba RODEO
Kolekcja : Rodeo | | 20 cm | 1 szt.
Sztuka 70 PLN  
Dodano do koszyka
Produkt został dodany do koszyka:

Jak wygląda nóż do pieczywa?

Nóż do chleba zazwyczaj jest dość długi i posiada  ostrze minimum 20 cm. Ostrze powinno być ząbkowane( kształtem przypominać małą piłę) lub być delikatnie pofałdowane.  Ząbkowana powierzchnia noża do chleba zapewnia gładkie, czyste i precyzyjne cięcie. Nóż ten zapewni perfekcyjne krojenie pieczywa bez jego rozdzierania (nawet o grubej skórce tak aby wnętrze nie było nadmiernie zmiażdżone)  i z mniejszą ilością okruchów.  Dobrze będzie się nim kroić zarówno twardy  chleb jak i miękkie bułki lub batony.  Nożem do chleba bez problemu pokroimy też tort, ciasto, owoce i warzywa np. pomidory, ogórki, ananasa, arbuza czy mango.

Jaki najlepiej kupić nóż do krojenia chleba?

Przy wyborze noża do chleba powinniśmy zwrócić szczególną uwagę z jakiego materiału wykonany został dany model. Przede wszystkim powinien być wykonany z wysokiej  jakości stali nierdzewnej.  Zapewni mu to wytrzymałość i niezawodność,  będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne, łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na korozję . Najlepsza stal nierdzewna to taka która posiada w składzie chrom (minimum 12%)  z domieszką molibdenu i wanadu.   Noże te są droższe od zwykłych i tańszych odpowiedników ale gwarantują bardzo długie użytkowanie (praktycznie przez całe życie). Dłużej też utrzymują ostrość  i są mocniejsze, odporne na uszkodzenia. Nóż do chleba powinien posiadać ergonomiczną rękojeść, wygodnie i pewnie leżeć w dłoni. W związku z tym, że nóż do chleba nie wymaga częstego mycia od naszych preferencji będzie zależeć czy rękojeść będzie wykonana z tworzywa sztucznego, którą łatwo się myje i czyści czy  też  zdecydujemy się na nóż z drewnianą rękojeścią np. z drewna oliwnego lub orzecha, który  będzie wymagał dodatkowej pielęgnacji.

Czy można ostrzyć nóż do chleba?

Krawędź tnąca noża do chleba wyglądem przypomina piłę. Charakteryzuje się dużymi, szeroko rozłożonymi  ząbkami między którymi znajdują się półkoliste (wklęsłe) krawędzie tnące. I to właśnie te krawędzie między ząbkami należy ostrzyć. Najlepiej do tego celu nadaje się osełka z prętem (pręt zwęża się ku końcowi). Taka ostrzałka  wyglądem przypomina szpikulec (śrubokręt z ostrą końcówką).  Nóż ostrzymy w ten sposób, że w zależności od odstępu między ząbkami dobieramy grubość pręta ostrzałki na odpowiedniej jego wysokości. Tego typu noże można również naostrzyć specjalną ostrzałką szczelinową. Ostatecznie można też udać się do wyspecjalizowanego punktu ostrzenia noży. Noże do pieczywa nie wymagają częstego ostrzenia.  Można to robić raz na kilka miesięcy lub nawet raz na rok. Oczywiście najlepiej samemu wyczuć czy nóż dobrze kroi i czy nie wymaga naostrzenia. Reasumując – noże do chleba wbrew pozorom i częstym opiniom  nadają się do ostrzenia. To samo dotyczy noży do pomidorów, gdyż też mają szeroko rozłożone ząbki. Nie da się natomiast ostrzyć noży z drobnymi (gęstymi) ząbkami – np. noży do steków.

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net