Dobre noże do steków powinny posiadać kilka charakterystycznych cech - być dobrze wywarzone, posiadać solidny uchwyt zapewniający wygodne i bezpieczne trzymanie w dłoni, być łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na rdzę i być przede wszystkim ostre. czytaj dalej
Noże do steka zazwyczaj są niewielkiej długości (ostrze posiada około 12 cm), mają cienkie krawędzie tnące z zakrzywionymi końcówkami ułatwiające krojenie. Dodatkowo posiadają ząbkowane ostrza dzięki czemu bez trudu przecinają mięso z doskonałym ergonomicznym wyczuciem nie szarpiąc ich krawędzi. Możemy kroić mięso w sposób równomierny i wygodny. Noże do steków bez trudu poradzą sobie z grillowanym, pieczonym czy smażonym mięsem; pokroją najgrubsze steki, polędwicę czy żeberka. Po części są to noże uniwersalne, ponieważ możemy ich również używać do krojenia burgerów, pizzy, salami czy kiełbasy. Sprawdzą się idealnie do użytku domowego, podczas grilla w gronie znajomych i przyjaciół, na pikniku ale również w lokalach gastronomicznych czy restauracjach. Dlatego warto od razu zaopatrzyć się cały zestaw noży do steków, tak żeby każdy mógł używać swojego własnego noża.
Noży tych nie zaleca się myć w zmywarce.