Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Noże kuchenne

Nóż kuchenny to podstawowy element wyposażenia kuchni i narzędzie używane podczas przygotowywania niemal każdego posiłku.  Dobry i ostry nóż kuchenny znajduje się u zarówno u profesjonalnego szefa kuchni jak i domowego amatora gotowania.  Dzięki nożom nasza praca w kuchni będzie dobrze zorganizowana, sprawniejsza  oraz sprawi nam wiele radości. Pozwoli też na szybkie i precyzyjne wykonanie zadań kuchennych, nawet tych najbardziej wymagających i przygotowywanie pysznych dań. 

Polecamy noże kuchenne

1
Nóż Santoku KULL SEKI MAGOROKU SHOSO 16,5 cm
Opakowanie 395 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż Santoku SEKI MAGOROKU SHOSO 14,5 cm
Opakowanie 295 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż uniwersalny SEKI MAGOROKU SHOSO 15 cm
Opakowanie 295 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż szefa kuchni składany ADVENTURE CHEF (LINEN) 15cm
Opakowanie 400 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż szefa kuchni SEKI MAGOROKU SHOSO 18 cm
Opakowanie 395 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż szefa kuchni SEKI MAGOROKU SHOSO 21 cm
Opakowanie 430 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż szefa kuchni SHUN 15 cm
Opakowanie 980 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż szefa kuchni FOUR SEASONS 25 cm
Opakowanie 215 PLN  
Dodano do koszyka
Nóż uniwersalny, do pomidorów ząbkowany 11 cm (czarny)
Opakowanie 50 PLN  
Dodano do koszyka
Produkt został dodany do koszyka:

Zapraszamy na naszego bloga

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej

Rodzaje stali używanej do produkcji noży

Stal nierdzewna (INOX od francuskiego słowa inoxidable – nieutleniający się), jest rodzajem stali odpornym na korozję, na działanie wysokich temperatur, kwasów czy roztworów alkalicznych.  Stal nierdzewna została opatentowana w 1912 roku.

Podstawowe techniki krojenia stosowane w kuchni

Każdy szef kuchni doskonale wie, jak ważną rzeczą podczas przygotowywania różnych dań jest opanowanie odpowiednich technik krojenia. Pozwoli to na sprawne przygotowanie posiłków, odpowiednie ich podanie czy dekorowanie. 

Rodzaje nozy do pomidorów i chleba

Rodzaje noży używanych w kuchni część 2

Dobrej jakości nóż do chleba powinien być przede wszystkim ostry, wytrzymały, niezawodny i ergonomiczny. Nóż do pomidorów ma cienkie ostrze oraz ostrą,  ząbkowaną powierzchnię tnącą

POWIĄZANE KATEGORIE

Jak kupić dobry nóż kuchenny?

Wybór dobrej  jakości  noża kuchennego nie jest łatwą i prosta sprawą. Przy zakupie noża należy zwrócić jednak uwagę na kilka elementów. Dobry nóż kuchenny powinien być  ostry, wytrzymały, odpowiednio wyważony,  solidnie wykonany oraz dobrze leżeć w dłoni. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nóż posłuży nam przez wiele lat a praca nim nie sprawi żadnych trudności. 
Najlepiej gdy być wykonany jest z dobrej jakości stali  (nierdzewnej lub węglowej) co zapewni mu trwałość oraz, że przez długi czas będzie trzymał ostrość. Ważnym parametrem, który wpływa na ostrość noża jest twardość stali z jakiej jest wykonany (im twardszy tym lepszy, nie będzie  się tępił i dłużej utrzyma ostrość). Twardość  stali określa się w stopniach HRC w skali Rockwella, im wyższa wartość tym ostrze będzie trwalsze. Dobry nóż powinien być wykonany ze stali o twardości optymalnej 56 – 60 HRC. Nóż powinien też dobrze leżeć w dłoni, rękojeść być ergonomiczna a wielkością dopasowana do rozmiaru noża (im większy i masywniejszy nóż tym większa rękojeść).  Zapewni to pewny chwyt i maksymalny komfort użytkowania, dłoń i nadgarstek nie będą nadmiernie  obciążone nawet podczas  wykonywania długich i żmudnych zadań kuchennych . Najlepiej jak rękojeść wykonana jest z dobrej jakości materiału: drewna, tworzywa sztucznego lub metalu.
Warto jest zainwestować w dobry nóż kuchenny jednej ze znanych i renomowanych marek . Daje nam to gwarancję i pewność  że nóż będzie nam służył przez  długie lata.  Perfekcyjne i niezawodne noże to te wykonane w Japonii czy w Niemczech/Solingen.

Jakie noże kuchenne kupić?

W zależności od naszych potrzeb powinniśmy zainwestować w  podstawowy lub zaawansowany zestaw noży kuchennych.
Do podstawowego rodzaju noży kuchennych należeć będą nóż do obierania warzyw, nóż do chleba i uniwersalny nóż szefa kuchni. Za ich pomocą poradzimy sobie z krojeniem warzyw i owoców, pieczywa (chleba, bułek, bagietek) oraz mięsa i ryb.
Jeżeli interesujemy się bardziej sztuką gotowania wtedy możemy rozbudować nasz zestaw noży o bardziej zaawansowane modele jak na przykład: nóż do plastrowania (krojenia szynki, wędlin, serów, pomidorów), nóż do filetowania, nóż santoku (nóż japońskiego szefa kuchni) i nóż nakiri (japoński nóż do warzyw).
Noże kuchenne powinny być starannie wykonane i charakteryzować się wysoką jakością. Najlepsze będą noże od znanych i renomowanych producentów które zapewniaja nam gwarancje jakości. Ułatwią przygotowywanie posiłków i zapewnia komfort użytkowania.  Pozwolą to na otwarcie się na nowe możliwości i wykazanie się kreatywnością. Za ich pomocą bez problemu poradzimy sobie z krojeniem, plastrowaniem,  krojeniem w kostkę, rozdrabnianiem, obieraniem czy dekorowaniem. Możemy też bez trudu szatkować i siekać czy porcjować mięsa i ryby.

Czy noże kuchenne można myć w zmywarce?

Noże to produkty najczęściej używane w kuchni a przy ich wyborze kierujemy się przede wszystkim jakością dlatego powinniśmy szczególnie o nie dbać. Właściwa pielęgnacja i konserwacja noży oznacza dłuższą żywotność, większą przyjemność z użytkowania oraz gwarancje że będą nam służyły przez długie lata. 
Nóż kuchenny taki jak nóż szefa kuchni, nóż santoku, nóż uniwersalne czy nóż do obierania wymaga od nas odpowiedniej pielęgnacji. Pomimo tego, że niektórzy producenci dopuszczają mycie noży w zmywarkach nie powinno się tego robić ze względu na panującą w niej wysoką temperaturę, stosowane ostre detergenty, zwiększoną wilgotność  czy możliwość uszkodzenie poprzez  obijanie o inne przedmioty tam umieszczone. Dlatego też nie powinniśmy myć noży kuchennych w zmywarce.  Ostre detergenty i wysoka temperatura mogą powodować odbarwienia czy postępującą korozję ostrza (nawet wykonanego ze stali nierdzewnej) oraz powodować rozhartowanie powierzchni tnącej czyli po prostu tępienie noży.  Może tez dochodzić do uszkodzeń, które z czasem będą bardziej widoczne, trwalsze i utrudniać użytkowanie. W zmywarce może też dojść do uszkodzenia rękojeści,  szczególnie nie jest zalecane mycie w zmywarce noży z drewnianą rękojeścią ponieważ może dojść do uszkodzenia struktury drewna (woda nasiąka w drewno i dochodzi do jego pęcznienia a później pękania). Również noże z rękojeścią z tworzywa sztucznego czy metalu nie powinny być myte w zmywarce; mogą z czasem matowieć, mieć osłabioną strukturę i być bardziej podatne z uszkodzenia mechaniczne. Zalecane jest po użyciu jak najszybsze całkowite usunięcie resztek jedzenia gdyż zawarte w nich kwasy mogą uszkodzić stal a na powierzchni noża mogą pojawić się rdzawe plamy. Mycie ręczne powinno odbywać się pod ciepłą wodą, za pomocą miękkiej gąbki i płynu do mycia naczyń. Po umyciu należy wytrzeć nóż kuchenny do sucha najlepiej miękką ścierką.

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net