Nóż szefa kuchni to najbardziej wszechstronny nóż używany zarówno w domowej kuchni i najpopularniejsze ostrze używane przez profesjonalnych szefów kuchni. Znany jest również jako nóż kuchenny. Jest to nóż uniwersalny – nadaje się do różnych zadań kuchennych zapewniając doskonałą kontrolę podczas krojenia, siekania czy rozdrabniania. Sięgając po nóż szefa kuchni można stwierdzić że wykonujemy nim większość zadań zawiązanych z krojeniem.
Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, jest dość długi, dobrze wyważony i posiada ostrą krawędź. Nóż szefa kuchni powinien dobrze leżeć w dłoni i nie męczyć nawet podczas długich prac kuchennych. Nadaje się do krojenia mięsa, ryb, warzyw, ziół; można go również używać do porcjowania wędlin i serów.
Nóż szefa kuchni nazywany jest też nożem francuskim (gdyż wywodzi się z tego kraju). To najbardziej uniwersalny z noży kuchennych. Ma szerokie i długie ostrze oraz solidną rękojeść, która powinna zapewnić, że będzie się go pewne i stabilnie trzymać w dłoni. Ostrze noża jest zakrzywione (zaokrąglone ) co ma ułatwić cięcie tzw. techniką kołysania. Nóż służy do krojenia, porcjowania (plasterkowania), siekania i szatkowania a szerokie ostrze ułatwia rozgniatanie i przenoszenie pociętych składników. Noże szefa kuchni mają najczęściej długość od 15 do 30 cm (6 i 12 cala), ale najpopularniejsze i najczęściej używane mają długość około 20 cm (8 cali).
To najbardziej uniwersalny i jeden z najczęściej używanych noży kuchennych. Ma wiele zastosowań - służy do krojenia, porcjowania, plasterkowania ale też do siekania czy szatkowania. Bokiem ostrza można rozgniatać (np. czosnek), a szerokim ostrzem przenosić pocięte składniki. Może służyć do krojenia mięsa, drobiu czy ryb, większych warzyw i owoców, aromatycznych ziół a nawet do krojenia chleba. Wygodnie pokroi się nim nawet pizzę. Jeżeli poszukujemy niezawodnego noża nadającego się do większości zadań w kuchni to powinniśmy zdecydować się na zakup noża szefa kuchni. Bez problemu zastąpi on kilka innych noży.
Przy wyborze noża szefa kuchni powinniśmy kierować się kilkoma kryteriami. Nóż szefa kuchni powinien być przede wszystkim ostry, dobrze leżeć w dłoni oraz być solidnie wykonany. Będziemy mieć wtedy gwarancję że nóż taki posłuży nam przez długi czas. Ostrze powinno być z twardej i wytrzymałej stali najlepiej nierdzewnej. Oznacza to, że nóż przez długi czas będzie ostry i nie będzie konieczności częstego ostrzenia. Należy też zwrócić uwagę z jakiego materiału wykonana jest rękojeść. Najpopularniejsze są te wykonane z tworzywa sztucznego nadające się do mycia nawet w zmywarce. Noże z drewnianą rękojeścią wymagają specjalnej pielęgnacji po użyciu, wytarcia do sucha i natłuszczania olejem. Wybór długości ostrza powinien zależeć od naszego doświadczenia w kuchni oraz budowy ciała. Dla osoby mniej doświadczonej lub drobnej budowy ciała lepszy będzie mniejszy nóż np. o długości ostrza 15-18 cm. Natomiast profesjonalni kucharze czy osoby wykonujące długie prace w kuchni preferują noże o długości 23-26 cm. Najbardziej popularnymi i najczęściej kupowanymi nożami szefa kuchni są noże o długości ostrza wynoszącej 20 cm