Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Rodzaje szkła kryształowego

Szkło ołowiowe i bezołowiowe

Szkło kryształowe

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kryształy były synonimem luksusu. Na półkach meblościanek z dumą piętrzyły się szeregi wytwornych szklanek, mocno dekorowanych kieliszków, bogato zdobionych salaterek i iście barokowych wazonów. Na początku obecnego wieku zainteresowanie nimi osłabło, na rzecz praktycznych naczyń ceramicznych. Dzisiaj ponownie wracają one do łask, a my możemy wybierać pomiędzy tradycyjnym szkłem ołowiowym i bezołowiowym Crystalline – nieskazitelnym i pozbawionym wad kryształem.

Szkło kryształowe

Szkło kryształowe produkowano na szeroką skalę już od czterech wieków. W starożytności dodawano ołów do masy szklanej, później – w XVII wieku na jego bazie zaczęto tworzyć naczynia. Z czasem powstawały coraz to nowe ich formy. Kryształy dekorowano bogatymi zdobieniami, herbami, grawerami i rozmaitymi symbolami. Ze szkła ołowiowego produkowano nie tylko flakony i kielichy, ale także żyrandole, lustra i biżuterię.

Kryształ, czyli szkło ołowiowe

Szkło kryształowe inaczej nazywane jest ołowiowym, a to dlatego, że składnikiem masy szklanej jest tlenek ołowiu. Minimalna ilość tego pierwiastka wynosi 18%, ale w przeszłości produkowano kryształy nawet z jego 80% zawartością. Ołów podnosi walory szkła. Dzięki niemu kryształy zyskują piękny połysk. Zwiększa się także gęstość materiału, która pozwala na tworzenie na naczyniach skomplikowanych i efektownych wzorów. Ponadto ołów podnosi współczynnik załamania światła wpływający na powstawanie spektakularnej ferii barw i niepowtarzalnego blasku. Jego wadą jest wchodzenie w reakcję z kwasami, dlatego decydując się na zakup tradycyjnych naczyń kryształowych, sprawdź czy spełniają one wszystkie normy dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Takie bezpieczne produkty kupisz w naszym sklepie Ajmara. Alternatywą dla tradycyjnego kryształu jest nowoczesne szkło Crystalline.

Szkło bezołowiowe – Crystalline

Crystalline inaczej nazywane krystaliną to kryształ, w którego składzie nie znajdziesz budzącego kontrowersje ołowiu. Jest on zastępowany tlenkiem baru. Brak ołowiu nie ujmuje jednak wyglądowi tego rodzaju szkła. Prezentuje się ono równie estetycznie i wykazuje podobne właściwości co jego pierwowzór – ma stosunkowo wysoki współczynnik załamania światła, pięknie się błyszczy i zachwyca wysoce estetycznym wyglądem. Przewagą krystaliny nad szkłem ołowiowym jest odporność na działanie kwasów i zasad. Kieliszki, dzbanki, kufle czy patery wykonane ze szkła bezołowiowego mają jeszcze jedną zaletę – są o wiele bardziej trwałe niż klasyczny kryształ.

Sparkle glass

* Sparkle glass - odmiana krystliny używana w hucie szkła Crystalex Bohemia

Zastosowanie szkła kryształowego

Trudno wymienić wszystkie możliwości wykorzystania kryształu. Jego podstawową funkcją jest dekoracja. Zarówno tradycyjny kryształ, jak i nowoczesne szkło Crystalline ozdobi twój dom. Jeśli chcesz skompletować elegancką zastawę stołową, wybierz szklane talerzyki, miski, salaterki, patery i pucharki do lodów. Do serwowania napojów przydadzą się wysokie szklanki, kieliszki i kufle. Szkło kryształowe to także nietuzinkowe karafki, dzbanki i dekantery. Wśród tego typu wyrobów znajdziesz również ręcznie zrobione wazony i świeczniki, a także flakony na perfumy oraz ramki na zdjęcia.

Klasyczne kryształy, jak też nowoczesne wyroby Crystalline mają swoich zagorzałych miłośników. Obu rodzajom szkła trudno odmówić niepowtarzalnego piękna. Zapoznaj się z naszą ofertą i sam zdecyduj, na który rodzaj kryształu się zdecydujesz.

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net