Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Rodzaje noży używanych w kuchni część 2

Nóż do chleba, nóż do serów, nóż do pomidorów

Nóż do chleba

Mało jest chyba osób, które nie lubią jeść świeżego i chrupiącego pieczywa prosto z piekarni. Bagietki, bułki, rogaliki, ciabatta, chleb pełnoziarnisty czy razowy posiadają niepowtarzalny smak którego nie da się porównać z niczym innym. Świeże pieczywo sprawia, że nasze śniadanie nabiera wyjątkowego wymiaru. Aby w pełni rozkoszować się smakiem pieczywa może się okazać, że niezbędny będzie w naszej kuchni dobrej jakości nóż do chleba. Za jego sprawą będzie ono smakowało wybornie i wyśmienicie.

Dobrej jakości nóż do chleba powinien być przede wszystkim ostry, wytrzymały, niezawodny i ergonomiczny. Ważne jest aby dobrze i wygodnie leżał w dłoni. Ruchy wykonywane tym nożem powinny być pewne, gładkie i bezproblemowe.   Najlepiej jest gdy nasz nóż posiada ząbkowaną krawędź tnącą co pozwala na krojenie nawet bardzo świeżego pieczywa bez niepotrzebnego zgniatania i miażdżenia delikatnego miąższu. Nie będzie też konieczności nadmiernego dociskania naszego pieczywa do deski. Pozwoli to na sprawne jego krojenie i porcjowanie. Nóż taki bez problemu poradzi sobie również z większymi warzywami czy owocami np. ananasem, arbuzem czy melonem.

Przy zakupie noża do chleba powinno się zwrócić uwagę na jego wymiary i parametry. Ważne jest, aby ostrze było cienkie (umożliwi to przecięcie nawet bardzo twardej skórki chleba) a głownia długa i gruba (sprawi, że nóż poradzi sobie nawet z dużymi bochenkami chleba). Praca takim nożem powinna być szybka, sprawna i bezproblemowa co pozwoli nam zaoszczędzić cenny czas.

Ostrze najlepiej jak wykonane jest z dobrej jakości stali nierdzewnej ponieważ jego zaletą jest długie trzymanie ostrości. Jest ona też mniej podatna na wykruszenia od stali węglowej i nie wymaga tyle uwagi i dbałości przy konserwacji.  Należy przy tym pamiętać, że nie ma noża, który będzie w 100% nierdzewny i będzie wymagał po skończonej pracy wymycia i wytarcia do sucha. Zaletą takiego noża jest też łatwość ponownego naostrzenia np. na specjalnej ostrzałce kulkowej.

Rękojeść powinna być wygodna, pewnie leżeć w dłoni, być wytrzymała oraz odporna na uszkodzenia mechaniczne. Może być wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego. Jest jednym z noży którego użytkować będziemy codziennie i znajdziemy go praktycznie w każdej kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych kanapek na śniadanie czy kolację.

Proponujemy zakup noża jednego z renomowanych i sprawdzonych producentów ponieważ daje to gwarancję bardzo długiego i bezproblemowego użytkowania a jego jakość będzie porównywalna z nożami dla profesjonalistów.

Zobacz ofertę naszych noży do chleba

Nóż do serów

Na chwilę obecną na świecie produkowanych jest około 4 tysięcy różnych gatunków sera i dlatego istnieje bardzo wielu miłośników tego wyjątkowego produktu spożywczego. Potrafią oni celebrować moment degustacji, doceniają jego barwę, konsystencję oraz wyjątkowy i niepowtarzalny smak. 

Sery ze względu na twardość możemy podzielić na: 

  • sery twarde (parmezan, grana padano, pecorino romano, cheddar, oscypek)
  • sery półtwarde (limburger, gouda, ementaler, maasdamer)
  • sery miękkie (camembert, brie, feta, mozzarella, ricotta, gorgonzola, roquefort)
  • sery twarogowe
  • sery topione

Nóż do sera powinien być dobrany do rodzaju sera – do danego i konkretnego gatunku. Pozwoli to zarówno na sprawne przygotowanie jak  i eleganckie podanie go, dbając przy tym o odpowiednią oprawę (np. na dedykowanej desce np. z dodatkiem pieczywa, pomidorków koktajlowych, winogron i krakersów). Nie naruszymy wtedy jego konsystencji i w pełni będziemy mogli cieszyć się jego smakiem.

Noże do serów generalnie możemy podzielić na 2 rodzaje - dedykowanie do serów miękkich i twardych.

  • do serów miękkich nadawać się będzie nóż z charakterystycznymi otworami (wycięciami) które zapobiega jego przyklejaniu się do noża. Nóż taki zazwyczaj posiada ząbkowane, cienkie i długie ostrze. Możemy nim przeprowadzać precyzyjne i pewne cięcia. Dodatkowo nóż taki posiada na końcu ostrza dwa charakterystyczne, wygięte ząbki służące do serwowania ukrojonego plastra czy kawałka sera bezpośrednio z deski.
  • nóż do serów twardych i półtwardych powinny mieć z kolei odpowiednio wyprofilowane ostrze, kształtem może przypominać mały tasak lub skrócony nóż nakiri. Jego wymiar i kształt umożliwia maksymalny komfort podczas użytkowania, zmniejsza też wysiłek zarówno podczas cięcia jak i plastrowania naszego sera.

Nóż do pomidorów

Pomidor jest warzywem pochodzącym z Ameryki Południowej z Peru ale dzięki swoim walorom smakowym i prozdrowotnym rozpowszechniony jest  na całym świecie. Jest to warzywo bardzo popularne, cieszące się uznaniem i  używane praktycznie w każdej kuchni. Sprawia, że przyrządzane przez nas potrawy zyskują wspaniały smak i aromat. Pomidor może być dodatkiem do różnego rodzaju sałatek,  zup, dań jednogarnkowych, kanapek, sosów do mięs, makaronów czy nawet jajecznicy. Posiada skórkę i mięsiste, delikatne wnętrze i dlatego aby w pełni cieszyć się jego walorami niezbędne będzie odpowiednie narzędzie do jego przyrządzania. Do tego służy nam właśnie nóż do pomidora.

Nóż do pomidorów ma cienkie ostrze oraz ostrą,  ząbkowaną powierzchnię tnącą. Charakteryzuje się wysoką siłą cięcia oraz dużą wytrzymałością. Idealnie nadaje się do krojenia pomidora pomimo, że posiada śliską  i delikatną skórkę. Pozwala na bardzo dokładne i precyzyjne ciecia nie uszkadzając przy tym jego delikatnego miąższu. 

Niewielkich i kompaktowych rozmiarów nóż do pomidorów jest nożem bardzo uniwersalnym - może nam służyć jako nóż śniadaniowy czy stołowy, możemy go z powodzeniem zabrać na piknik czy nawet biwak. Oprócz pomidorów nadaje się do krojenia i obierania innych warzyw i owoców takich jak np. papryka, cebula, czosnek, mango, śliwki czy brzoskwinie.

Nożem tym możemy również pokroić pieczywo nawet o bardzo chrupiącej skórce, kroić wędliny czy sery (te miękkie jak i twarde) lub po porostu posmarować pieczywo masłem. Nóż do pomidora możemy znaleźć praktycznie w każdej kuchni – zarówno domowej czy tez tej profesjonalnej.

Polecamy na naszym blogu:

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net