Szanowni Państwo, informujemy że od 14.09 - 06.10.23 przebywamy na urlopie i mamy nieczynne.
W tym okresie można dokonywać zakupów ale zamówienia zostaną wysłane po tym terminie.
Przepraszamy za niedogodności.
Wyjątkowe, piękne i zachwycające kieliszki, które wykonane zostały z najwyższej jakości szkła kryształowego ołowiowego lub bezołowiowego (krystaliny). Oferujemy kieliszki o klasycznym, tradycyjnym kształcie oraz kieliszki o nowoczesnym designie, których stylistyka odpowiada najnowszym trendom. Proponujemy szeroki wybór kieliszków do białego i czerwonego wina. Kieliszki kryształowe zostały tak zaprojektowane aby wydobyć z wina jak najwięcej aromatów oraz aby w pełni podziwiać się jego barwę. Na uwagę zasługują również kieliszki ręcznie wykonane - hand made. Proponujemy kryształowe kieliszki Bohemia na każdą okazję - na oficjalne uroczystości, bankiety, rauty jak i na spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Polecamy kieliszki do wina gładkie i ozdobne, kolorowe i czarne. Kieliszki kryształowe idealnie nadawać się będą na oryginalny i elegancki prezent.
Wino białe i wino czerwone różnią się od siebie – barwą, smakiem i zapachem. Dlatego te dwa różne rodzaje wina wymagają innego sposobu podania, tak aby w pełni wydobyć wszystkie walory ze spożywanego napoju. Kieliszki do wina białego i wina czerwonego są inne pod względem kształtu i wielkości.
Kieliszki na wino czerwone powinny być dość duże i szerokie. Jest to spowodowane tym, że wino czerwone ma bardziej intensywny aromat i aby odpowiednio rozwinął się bukiet wino potrzebuje przestrzeni oraz dużej powierzchni do kontaktu z powietrzem. Czasza kieliszka powinna być pękata i zwężać się w górnej części. Wtedy w pełni będziemy mogli cieszyć się aromatem tego szlachetnego napoju. Kieliszki do czerwonego wina posiadają pojemność w granicach 200-550 ml. Najlepsze do degustacji czerwonego wina będą kieliszki ze szkła kryształowego, ponieważ dzięki nim możemy w pełni podziwiać barwę naszego trunku.
Kieliszki na wino białe są mniejsze i węższe od kieliszków do czerwonego wina - ogólnie są niewielkich gabarytów. Zazwyczaj mają około 200-250 ml pojemności. Wino białe podajemy lekko schłodzone a mniejsza czasza kieliszka pomaga dłużej utrzymać niższą temperaturę. Kieliszki te posiadają czaszę delikatnie zwężającą się ku górze co również podtrzymuje wrażenia smakowe.
Do podawania wody najlepiej nadawać się będą duże kieliszki do wody czyli tak zwane goblety. Posiadają dość krótką nóżkę oraz maja dużą pojemność (około 200-350 ml). Jest to element zastawy stołowej używany podczas wytwornych przyjęć, znajdziemy je na elegancko nakrytym stole. W gobletach oprócz wody możemy podawać też inne napoje bezalkoholowe oraz soki.
Reasumując – jeżeli przy stole chcemy podawać wino i wodę to do wina białego użyjemy najmniejszych kieliszków, do wina czerwonego średnich, a wodę podamy w największych i najwyższych kieliszkach.
Białe wino to napój alkoholowy, powstający z fermentacji soku z wyciśniętych winogron, charakteryzuje się barwą w różnych odcieniach koloru żółtego. Posiada cytrusowe i owocowe aromaty. Białe wino nie potrzebuje dużego kontaktu z powietrzem i najlepiej podawać je lekko schłodzone. Najlepiej jest pić je z małych, niewielkich kieliszków. Kieliszki te powinny być smukłe i posiadać długa nóżkę. Im bardziej delikatne wino (mniej aromatyczne) tym kieliszek powinien być węższy. Ostatecznie można nawet używać wąskich wysokich kieliszków dedykowanych do szampana (wina musującego). Jeżeli białe wino jest aromatyczne to lepszy będzie średniej wielkości kieliszek lub nawet lampka dedykowana do wina czerwonego.
Do czerwonego wina najlepsze będą duże, szerokie lampki. Wino czerwone potrzebuje większego kontaktu z powietrzem co powoduje wydobycie z niego większej ilości aromatów. Jeżeli wino jest aromatyczne (intensywne) to najlepsze będą duże kieliszki, natomiast jeżeli wino jest mocno skondensowane lub stare (leżakowane) to potrzebuje większego kontaktu z powietrzem. Do takich win najlepsze będą szerokie, baniaste kieliszki tzw. burgundery.
Do wszelkiego rodzaju win czerwonych doskonale sprawdzają się też dekantery. Dekantacja w terminie chemicznym to „zlewanie cieczy znad osadu” czyli jego zadaniem jest pozostanie osadu winnego na dnie butelki. Dekanter możemy też potraktować jako zbiornik do zbierania osadu z naszego wina. W dekanterze wino również się napowietrza i w pełni rozwija swój bukiet. Dopiero w następnym etapie wlewamy nasze wino do kieliszka.
Aby elegancko i odpowiednio podać wino powinniśmy stosować się do kilku podstawowych zasad.
Jeżeli chcemy się delektować się winem to kieliszki powinny być przede wszystkim czyste i wypolerowane. Nie wypełniamy kieliszka winem po sam brzeg, powinniśmy naleć zdecydowanie mniej niż połowę kieliszka (najlepiej 1/3 kieliszka).
Wina białego wlewa się trochę więcej w stosunku do wysokości kieliszka niż czerwonego. Wynika to z tego, że kieliszki do wina białego są mniejsze i węższe. Czerwonego wina wlewamy około 1/4 kieliszka, tak by na jak największej powierzchni wino stykało się z powietrzem. Powinno też dać się swobodnie zakręcić kieliszkiem by wzburzyć powierzchnię wina i wydobyć aromat. Wszystko zależy przede wszystkim od tego czy chcemy się po prostu napić wina (np. do posiłku) czy chcemy się winem delektować. W pierwszym przypadku nie ma znaczenia czy weźmiemy mały czy duży kieliszek, wina możemy nalać dowolną ilość.
Do degustacji wina najlepsze są kryształowe kieliszki ponieważ mają idealnie przeźroczyste szkło i dzięki temu można podziwiać barwę trunku.