Szanowni Państwo, informujemy że od 14.09 - 06.10.23 przebywamy na urlopie i mamy nieczynne.
W tym okresie można dokonywać zakupów ale zamówienia zostaną wysłane po tym terminie.
Przepraszamy za niedogodności.
Kieliszki do białego wina są z reguły mniejsze niż kieliszki do czerwonego wina. Są węższe i posiadają smukłą czaszę - spowodowane to jest tym, że wino białe nie potrzebuje zbyt intensywnego kontaktu z powietrzem oraz służy to też do dłuższego utrzymania jego niższej temperatury. Białe wino powinno być podawane lekko schłodzone (powinno mieć temperaturę 8-12 stopni C). Preferowane jest przez osoby które lubią świeże i orzeźwiające aromaty. W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór kryształowych kieliszków Bohemia dedykowanych do białego wina. Kieliszki do białego wina wykonane są z najwyższej jakości, idealnie przeźroczystego szkła kryształowego ołowiowego lub bezołowiowego (krystaliny). Kieliszki do białego wina mogą być gładkie lub zdobione.
Białe wina z natury nie są tak aromatyczne jak czerwone wina i w związku z tym, by w pełni delektować się ich smakiem powinniśmy stosować się do kilku prostych zasad. Białe wina potrzebują mniejszego kontaktu z powietrzem i w związku z tym szkło do ich serwowania nie powinno być zbyt duże. Dlatego najlepsze będą kieliszki małej i średniej wielkości. By wydobyć z wina pełny bukiet kieliszek powinien być dość smukły, na długiej nóżce i lekko zwężający się ku górze. W dużym kieliszku będzie za dużo powietrza i aromat wina się zgubi. Aby wydobyć aromat z białego wina najlepiej jest podawać je lekko schłodzone (temperatura powinna wynosić 10-12 stopni Celsjusza) a w niewielkim kieliszku dłużej utrzymamy niską temperaturę.
Dobrze sprawdzą się kieliszki wykonane ze szkła kryształowego, gdyż są idealnie przeźroczyste i pozwalają na podziwianie barwę wina. Ciekawym urozmaiceniem będą delikatne zdobienia na czaszy kieliszka.
Do podawania białego wina najczęściej używa się małych i średniej wielkości kieliszków. Kieliszki na białe wino są mniejsze od tych do czerwonego ponieważ białe wino nie potrzebuje dużego kontaktu z powietrzem i podajemy je najczęściej schłodzone (mniejszy kieliszek dłużej utrzymuje niską temperaturę). W mniejszym kieliszku nie zgubi się też delikatny i subtelny aromat białego wina. Najpopularniejsze są kieliszki do białego wina o pojemności pomiędzy 200 - 250 ml lecz mogą to być również kieliszki mniejsze czy większe. Wybór kształtu i modelu kieliszka powinien zależeć od naszych osobistych preferencji i upodobań. By wydobyć pełnię aromatu do kieliszka wlewa się niewielką ilość wina – najlepiej około 1/3 wysokości ale nie więcej niż połowę. Wina powinno być wlane tyle, żeby dało się swobodnie zakręcić kieliszkiem w celu wydobycia wszystkich aromatów. Nie powinno się wlewać wina do kieliszka „po brzeg” czyli zbyt dużo ponieważ wygląda to po prostu nieelegancko.
Wino białe i wino czerwone różni się od siebie smakiem, aromatem i barwą. W związku z tym każde z tych rodzajów win wymaga innego sposobu podania i potrzeba do tego innych kieliszków do wina. Podstawowa różnica między rodzajami kieliszków do wina białego i czerwonego jest w kształcie, wielkości i pojemności. Do wina białego dedykowane są mniejsze i węższe kieliszki. Białe wino podajemy lekko schłodzone a mały, smukły kielich dłużej utrzyma niższą temperaturę. Wino białe nie posiada też dużego bukietu i nie potrzebuje dużego kielicha w celu uwolnienia aromatów.
Do czerwonego wina odpowiednie będą duże i pojemne kieliszki. Czasza kieliszka powinna być pękata, w kształcie tulipana i zwężająca się w górnej części. Takim kieliszkiem możemy bez problemu zakręcić, żeby wydobyć pełnię aromatu bez obawy że rozlejemy nasze wino. Duży i szeroki kieliszek ma też większy kontakt z powietrzem a spożywany napój będzie przez to delikatniejszy i łagodniejszy w smaku. Bardzo duże kieliszki z kolei nadają się do serwowania mocno aromatycznych, czerwonych win takich jak burgundery.
Należy pamiętać, że wielkość kieliszka nie decyduje o tym ile nalewa się do niego wina, ale o tym jak dużo aromatu i jak głęboki bukiet chcemy z wina wydobyć. Nawet jeżeli do podania wina wybierze się duży kielich to i tak wlewamy do niego niewielką ilość napoju (maksymalnie do 1/3 pojemności). Zawsze powinna być możliwość by zakręcić kieliszkiem w celu przemieszania trunku by wydobyć wszystkie jego walory.