Każdego rodzaju pieczywo – chleb, bułki czy bagietki wymagają specjalnego noża służącego do ich pokrojenia. Idealne do tego będzie się nadawał nóż do chleba. Jest jednym z noży przeznaczonym do codziennego użytkowania, znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych kanapek na śniadanie czy na kolację. Zazwyczaj jest on długi (ostrze posiada długość około 20 cm) i ma ząbkowaną krawędź. Nożyk do obierania oraz nóż do mięsa mogą być dobrym uzupełnieniem dla tego noża w kuchni. czytaj dalej
Nóż do chleba i pieczywa zazwyczaj jest dość długi i posiada ostrze minimum 20 cm. Ostrze powinno być ząbkowane( kształtem przypominać małą piłę) lub być delikatnie pofałdowane. Ząbkowana powierzchnia noża do chleba zapewnia gładkie, czyste i precyzyjne cięcie. Nóż ten zapewni perfekcyjne krojenie pieczywa bez jego rozdzierania (nawet o grubej skórce tak aby wnętrze nie było nadmiernie zmiażdżone) i z mniejszą ilością okruchów. Dobrze będzie się nim kroić zarówno twardy chleb jak i miękkie bułki lub batony. Nożem do chleba bez problemu pokroimy też tort, ciasto, owoce i warzywa np. pomidory, ogórki, ananasa, arbuza czy mango.
Przy wyborze noża do chleba powinniśmy zwrócić szczególną uwagę z jakiego materiału wykonany został dany model. Przede wszystkim powinien być wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapewni mu to wytrzymałość i niezawodność, będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne, łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na korozję . Najlepsza stal nierdzewna to taka która posiada w składzie chrom (minimum 12%) z domieszką molibdenu i wanadu. Noże te są droższe od zwykłych i tańszych odpowiedników ale gwarantują bardzo długie użytkowanie (praktycznie przez całe życie). Dłużej też utrzymują ostrość i są mocniejsze, odporne na uszkodzenia. Nóż do chleba powinien posiadać ergonomiczną rękojeść, wygodnie i pewnie leżeć w dłoni. W związku z tym, że nóż do chleba nie wymaga częstego mycia od naszych preferencji będzie zależeć czy rękojeść będzie wykonana z tworzywa sztucznego, którą łatwo się myje i czyści czy też zdecydujemy się na nóż z drewnianą rękojeścią np. z drewna oliwnego lub orzecha, który będzie wymagał dodatkowej pielęgnacji.
Krawędź tnąca noża do chleba wyglądem przypomina piłę. Charakteryzuje się dużymi, szeroko rozłożonymi ząbkami między którymi znajdują się półkoliste (wklęsłe) krawędzie tnące. I to właśnie te krawędzie między ząbkami należy ostrzyć. Najlepiej do tego celu nadaje się osełka z prętem (pręt zwęża się ku końcowi). Taka ostrzałka wyglądem przypomina szpikulec (śrubokręt z ostrą końcówką). Nóż ostrzymy w ten sposób, że w zależności od odstępu między ząbkami dobieramy grubość pręta ostrzałki na odpowiedniej jego wysokości. Tego typu noże można również naostrzyć specjalną ostrzałką szczelinową. Ostatecznie można też udać się do wyspecjalizowanego punktu ostrzenia noży. Noże do pieczywa nie wymagają częstego ostrzenia. Można to robić raz na kilka miesięcy lub nawet raz na rok. Oczywiście najlepiej samemu wyczuć czy nóż dobrze kroi i czy nie wymaga naostrzenia. Reasumując – noże do chleba wbrew pozorom i częstym opiniom nadają się do ostrzenia. To samo dotyczy noży do pomidorów, gdyż też mają szeroko rozłożone ząbki. Nie da się natomiast ostrzyć noży z drobnymi (gęstymi) ząbkami – np. noży do steków.