Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Rodzaje noży używanych w kuchni część 1

Nóż Szefa Kuchni, nóż Santoku, nóż Nakiri

Rodzaje noży używanych w kuchni

Nóż kuchenny jest narzędziem służącym do krojenia i do cięcia. Składa się z głowni osadzonej w rękojeści (drewnianej, metalowej lub z tworzywa sztucznego). Noże przeznaczone są do wykonywania różnego rodzaju zadań i znajdziemy je praktycznie w każdej kuchni.
Niezależnie od tego czy będziemy przygotowywać posiłek w domowej kuchni dla siebie i swoich najbliższych czy też będziemy przygotowywać wykwintne i wyszukane dania, które będziemy serwować zaproszonym gościom nóż będzie elementem – podstawowym i niezbędnym, bez którego się nie obędziemy. Rodzaj i przeznaczenie noża będzie miała ogromny wpływ na jakość przygotowanych przez nas potraw. Będzie miał wpływ zarówno na walory wizualne jak i smakowe. 

Nóż Szefa Kuchni

Nóż szefa kuchni jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej używanych spośród wszystkich noży. Znany jest też jako francuski nóż kuchenny. Ze względu na swoja konstrukcję jest nożem uniwersalnym, wielozadaniowym i wszechstronnym. Nadaje do efektywnego wykonywania wielu różnorodnych zadań  kuchennych. Siekanie, krojenie czy plastrowanie to główne prace kuchenne z jakimi poradzi sobie ten nóż. Nadaje się do zarówno do krojenia mięs, ryb czy warzyw ale również do siekania ziół czy szatkowania. Dzięki swojej budowie możemy za jego pomocą przenosić przygotowane przez nas produkty bezpośrednio na patelnię czy do garnka. Można go również używać do porcjowania wędlin i serów. Bez problemu poradzi sobie z twardymi jak i z miękkimi produktami. Jest podstawowym nożem używanym przez profesjonalnych szefów kuchni w lokalach gastronomicznych, restauracjach i barach. Cieszy się też dużą popularnością w gospodarstwach domowych i posiada go praktycznie każdy miłośnik gotowania.  
Charakteryzuje się wąską i gładką powierzchnią tnącą oraz szerokim, lekko zakrzywionym, charakterystycznym ostrzem. Noże te zazwyczaj posiadają ostrza o długości od 15 do 30 cm. Najpopularniejsze i najczęściej używane mają około 20- 21 cm. Nóż szefa kuchni powinien być trwały oraz spełniać najwyższe standardy jakości.
Ostrze - powinno być wykonane z dobrej jakości stali, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne i zapewnić łatwość w utrzymaniu czystości i higieny. Jednym z najważniejszych cech ostrza jest też długość trzymania ostrości oraz łatwość naostrzenia. 
Rękojeść - powinna być ergonomiczna i przyjazna dla dłoni, cechować się dużą odpornością na ścieranie oraz na działanie wysokiej tempery. Wielogodzinna praca nożem oraz wykonywanie długich zadań kuchennych nie powinno obciążać dłoni i nadgarstka. 
Nóż szefa kuchni powinien być odpowiednio wyważony. Pozwala to na wykonywanie precyzyjnych, płynnych cięć a długie, wielogodzinne zadania kuchenne nie będą sprawiały nam trudności ani powodowały zmęczenia. Nóż szefa kuchni jest nożem, którego użytkowanie sprawi nam wiele radości a praca nim będzie łatwa i przyjemna. 
Przy zakupie noża szefa kuchni powinniśmy kierować się przede wszystkim renomą marki. Zapewnia to gwarancję niezawodności, komfortu i długości czasu użytkowania. Będziemy mieli pewność, że zostały solidnie wykonane a do ich produkcji wykorzystano najwyższej klasy materiały.

Nóż szefa kuchni Juglas Line 20 cm Nóż szefa kuchni 4 SEASONS Nóż szefa kuchni SEKI MAGOROKU SHOSO

Zobacz ofertę naszych noży szefa kuchni

 

Nóż Santoku

Nóż Santoku to połączenie azjatyckiego noża szefa kuchni i tasaka kuchennego. Wywodzi się z kultury japońskiej. Nazwa Santoku w tym języku oznacza „trzy cnoty”. Odnosi się to do wykonywania trzech podstawowych czynności kuchennych – krojenia, szatkowania i rozdrabniania. Również oznacza to, że nadaje się do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Nóż Santoku jest mniejszy od tradycyjnego noża szefa kuchni – z reguły ostrze ma pomiędzy 14 – 18 cm długości. Nóż Santoku posiada charakterystyczny kształt klingi – szeroki, zakończony charakterystycznym łukiem (zagięciem) oraz prostą, cienką krawędź tnącą. Można nawet stwierdzić, że ma designerski, efektowny kształt, dzięki czemu może być ciekawym elementem dekoracyjnym naszej kuchni czy jadalni.  Kształt noża Santoku został tak zaplanowany, że praca nim jest łatwa i przyjemna, nie męczy dłoni podczas wykonywania długich, wielogodzinnych zadań kuchennych a praca nim może sprawić nam wiele przyjemności. Posiada też odpowiedni stosunek długości ostrza do długości rękojeści. Tradycyjne noże Santoku były ostrzone tylko z jednej strony lecz ze względu na ogromna popularność tych noży na całym świecie i na ciągle rosnące potrzeby  kucharzy możemy spotkać wiele modeli tych noży z ostrzeniem dwustronnym. Noże Santoku są nożami uniwersalnymi – możemy ich używać do krojenia i cięcia wszelkiego rodzaju mięs bez kości, filetowania ryb czy siekania ziół. Za jego pomocą możemy przyrządzić pyszne, zdrowe sałatki, kroić warzywa czy owoce na bardzo drobne kawałki, w kostkę lub słupki (julienne). Sprawdzi się też do szatkowania np. kapusty. Przy pomocy noża Santoku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z kuchni całego świata -  azjatyckiej czy europejskiej. Bardzo często na nożach Santoku możemy spotkać  charakterystyczne nacięcia – tak zwane kulleny (zwane również grantonami). Są to półokrągłe wgłębienia, wyżłobienia umieszczone po obu stronach ostrza, które zmniejszają przyczepność i zapobiegają przywieraniu krojonych produktów do noża. Ten solidny i niezwykle ostry nóż polecamy zakupić od jednego ze znanych i renomowanych producentów. Daje to gwarancję długiego, praktycznie dożywotniego użytkowania. Ostrze powinno być wykonane ze stali nierdzewnej a rękojeść być ergonomiczna, wytrzymała na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Ze względu na swoją wszechstronność noże Santoku z roku na rok zyskują nowych zwolenników a za jego pomocą możemy przyrządzić wiele smacznych i efektownie wyglądających dań.

Nóż santoku FUTURE Nóż santoku SEKI MAGOROKU SHOSO Nóż santoku WASABI BLACK

Zobacz ofertę naszych noży Santoku

 

Nóż Nakiri

Nóż nakiri jest nożem kształtem przypominającym tasak.  Nakiri-bōchō (z języka japońskiego oznacza kuchenny nóż do krojenia warzyw.)
Posiada szeroki, prostokątny kształt, cienkie ostrze i lekko zaokrągloną końcówkę. Charakterystyczna, prosta krawędź ostrza sprawia, że możemy nim kroić pionowo - bez potrzeby pociągnięć poziomych. W głównej mierze przeznaczony jest on do krojenia i rozdrabniania warzyw – marchewki, selera czy korzenia pietruszki oraz do szatkowania wszelkiego rodzaju ziół – kolendry, natki pietruszki, koperku, oregano, szczypiorku, bazylii czy majeranku. Za jego pomocą pokroimy warzywa w cienkie i długie słupki (jullienne) lub warzywa liściaste w charakterystyczne wstążki (chiffonade). Dzięki swojemu kształtowi i budowie możemy nim bez problemu przenosić przygotowane przez nas warzywa do garnka, woka czy na patelnię. Nadaje się również do plastrowania i porcjowania mięsa bez kości. Jest idealny do przygotowywania różnego rodzaju dań kuchni całego świata a w szczególności dań kuchni azjatyckiej. Dania wegetariańskie czy wegańskie, które wymagają precyzyjnych i dokładnie pokrojonych warzyw bez utraty witamin i cennych składników odżywczych to dla tego noża żaden problem. 
Zwany jest też nożem (tasakiem) do warzyw. Od klasycznego tasaka różni go kształt – ostrze jest węższe od ostrza tasaka, końcówka nie jest kanciasta tylko delikatnie zaokrąglona. Nóż Nakiri posiada obustronne ostrzenie  (w stylu zachodnim). Jest odpowiednikiem japońskiego noża Usuba, który jest ostrzony z jednej strony – a posługiwanie nim jest o wiele trudniejsze. Dlatego też w większości używany jest przez profesjonalnych kucharzy.
Noże nakiri są znane i niezwykle popularne wśród profesjonalnych szefów kuchni, są również idealne do domowego użytku i znajdują wielu zwolenników wśród amatorów sztuki kulinarnej. Posiadają przy tym też jedyny w swoim rodzaju, przyciągający wzrok wygląd dzięki czemu mogą być wyjątkową ozdobą naszej kuchni.

Polecamy na naszym blogu:

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net