Kawa to napój bez którego większość osób nie wyobraża sobie dnia spędzonego w domu czy w pracy. Posiada wiele zdrowotnych właściwości takie jak poprawa krążenia krwi, zmniejszenie ryzyka cukrzycy oraz depresji, ochrona przed nowotworami, zawiera antyoksydanty. Nalewka sporządzana z kawy ma również działanie prozdrowotne. Pobudza organizm tak jak kawa, wpływa na poprawę nastroju, łagodzi ból i objawy niestrawności. Może być spożywana oddzielnie lub serwowana po posiłku np. po obiedzie; sprawdzi się też jako składnik deserów takich jak tiramisu. Nalewka z kawy jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, można ją zrobić o każdej porze roku. Będzie smaczniejsza jeżeli dodamy do niej swoje ulubione przyprawy takie jak cynamon, goździki, wanilię lub miód. Jest idealna na długie zimowe wieczory choć można ją spożywać praktycznie przez cały rok.
Bardzo ważny jest rodzaj kawy którą wybierzemy na naszą nalewkę. Najlepiej przygotować ją na bazie całych ziaren kawy (rozdrobnionych), równie dobrze nadawać się też będzie kawa mielona lub rozpuszczalna.
Czas przygotowania: 3 miesiące.
- 20 dkg kawy ziarnistej
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 70 dkg cukru
- 1 laska wanilii
- 8-10 goździków
- szczypta mielonego cynamonu
Ziarna kawy zmiażdżyć w moździerzu, przesypać do dużego słoja, dodać laskę wanilii (około 6 cm), gożdziki, cynamon, całość zalać spirytusem i odstawić na około 2 tygodni. Wodę delikatnie podgrzać, wymieszać z cukrem, następnie przestudzić i przelać do słoja z nalewką. Odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę przefiltrować (przez filtr do kawy lub przez sitko z gazą), rozlać do butelek i odstawić na okres około 2 miesięcy. Po tym czasie kawówka będzie idealna do spożycia.
Czas przygotowania: 4 tygodnie.
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
- 0,75 l wódki 45 %
- 1 litr wody wody
- 3 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
Z cukru i wody przygotować syrop. Kiedy cukier zupełnie się rozpuści dodać kawę rozpuszczalną i odstawić do ostygnięcia. Do słoja wrzucić pokruszoną laskę wanilii, zalać wódką i dodać syrop kawowy. Zamknąć i odstawić na okres 4 tygodni. Po tym okresie nalewkę przefiltrować przez filtr do kawy lub przez sitko z gazą. Rozlać do butelek. Nalewka jest już gotowa do spożycia.
Czas przygotowania: 4 miesiące
- 2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 5 łyżek płynnego miodu
- 1 kg cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 litr wody
- 100 ml koniaku
- 1 litr wódki 45 %
Z miodu, cukru, cukru wanilowego i wody sporządzić syrop. Po wystudzeniu połączyć z wódką koniakiem i kawą – wymieszać. Następnie przefiltrować przez filtr do kawy lub przez sitko z gazą. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 4 miesiące.
Czas przygotowania: 3 miesiące
- 2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 1,5 szklanki miodu
- 1 litr spirytusu
- 0,25 litra rumu
- 1 szklanka wody
Miód podgrzać i przyrumienić, zalać szklanką wody i pozostawić do wystudzenia. Do słoja wlewamy przestudzoną kawę, dodajemy syrop sporządzony z miodu, spirytus i rum. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po 3 miesiącach nalewkę należy przefiltrować i rozlać do butelek.
Zestaw odpowiednich kieliszków do nalewki można znaleźć w naszym dziale - Kieliszki do likieru