Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućceEleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
Waluta: PLN | CZK | EUR
english version deutsche version czech version
Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce
 

Drinki i koktajle z whisky

szklankiz drinkami z whisky

Zdaniem koneserów i znawców whisky powinno się degustować bez żadnych dodatków, najlepiej w temperaturze pokojowej. Pita w ten sposób posiada wiele walorów smakowych, można cieszyć się jej złożonym bukietem oraz podziwiać przepiękną bursztynową barwę. Dla wielu osób jednak czysty alkohol jest za mocny i woli smakować whisky rozwodnioną poprzez dolanie do niej wody lub dodanie kilku kostek lodu. Najbardziej popularne jest jednak picie whisky w postaci różnorodnych drinków. Możemy w nich łączyć whisky z napojami bezalkoholowymi, różnymi dodatkami np. owocami czy też innymi alkoholami. Oto kilka prostych przepisów na drinki z whisky, które możemy sami przyrządzić w domu.

Old Fashioned – klasyczny, wytrawny drink z czasów prohibicji

Old Fashioned (od angielskiego słowa staromodny) jest jednym z najstarszych drinków na świecie. Opracowany został na początku XIX wieku prawdopodobnie w prywatnym klubie w Louisville w stanie Kentucky. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu drink i cieszy się dużym uznaniem wśród prawdziwych entuzjastów whisky. W jego składzie znajdziemy whisky, angosturę i syrop cukrowy. Tradycyjnie podawany jest w ciężkiej szklance z grubym dnem (typu Old Fashioned).

Składniki:

  • whisky lub Bourbon 40 ml
  • syrop cukrowy sporządzony z łyżeczki brązowego cukru i 20 ml gazowanej wody sodowej
  • 2-3 krople Angostura Bitters  (gorzka wódka z Trynidadu i Tobago)
  • kostki lodu
  • skórka pomarańczy czyli tzw. Zest
  • wiśnia maraschino.

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki barmańskiej lub shakera wlewamy whisky, kilka kropli angostury i syrop cukrowy. Dodajemy lód i mieszamy przez około 30 sekund aż nasz koktajl się schłodzi. W szklance typu z grubym dnem (Old Fashioned) umieszczamy dużą kostkę lodu. Przelewamy naszą mieszankę do szklanki, dekorujemy skórką pomarańczową, kandyzowaną wiśnią maraschino i możemy podawać. 

Whisky Sour – kremowy koktajl o słodko-kwaśnym smaku

Historia Whisky Sour sięga XIX wieku a drink ten zrodził się w Stanach Zjednoczonych. Koktajl był przyrządzany przez marynarzy podczas długich podróży – mieszano wówczas alkohol z sokiem z cytryny co miało zapobiegać szkorbutowi.  Obecnie Whisky Sour jest jednym z bardziej klasycznych drinków. Ten słodko-kwaśny, kremowy koktajl jest powszechnie znany i lubiany.
Oryginalna receptura wymagała użycia dobrej jakości amerykańskiego Bourbona lub whisky żytniej, soku z cytryny/limonki, syropu cukrowego i kurzego białka. Ważnym elementem przygotowywania tego drinka jest tzw „dry shake” czyli wstrząsanie składników bez dodatku lodu a następnie powtórne wstrząsanie już z dodatkiem lodu. Taka metoda pozwoli na uzyskanie bogatej i jedwabiście gładkiej konsystencji oraz aksamitnej pianki na powierzchni drinka. 

Składniki: 

  • 60 ml Whisky
  • 15 ml syrop cukrowy
  • 2-3 krople Angostura Bitters  (gorzka wódka z Trynidadu i Tobago)
  • 30 ml świeżego soku z limonki lub cytryny
  • kostki lodu
  • dla ozdoby kandyzowane wiśnie lub skórka z pomarańczy.

Do shakera wlewamy whisky, dodajemy sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jaja kurzego. Dodajemy kilka kropel Angostura Bitter. Energicznie mieszamy przez około 15 sekund. Następnie dodajemy kilka kostek lodu i energicznie mieszamy przez 20 sekund. Przecedzamy i przelewamy drinka do szklanki z lodem. Dekorujemy kandyzowanymi wiśniami lub plastrem cytryny. Podajemy najlepiej w niskich szklankach do whisky.

Manhattan – klasyczny drink z wermutem

Manhattan powstał pod koniec XIX wieku w jednym z nowojorskich Manhattan Club w Stanach Zjednoczonych. Jest to jeden z łatwiejszych w przygotowaniu drinków i dlatego cieszy się popularnością na całym świecie. Zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oryginalnie w składzie ma żytnią whiskey lecz najczęściej jest przyrządzany przy użyciu amerykańskiego Bourbona. Manhattan jest drinkiem zamawianym najczęściej jako aperitif (przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu). Jest dość wytrawnym i mocnym drinkiem.

Składniki:

  • amerykański Bourbon whiskey 60 ml
  • słodki czerwonego Wermuth  30 ml
  • 3-4 krople Angostura Bitters
  • wisienka maraschino lub skórka z pomarańczy do dekoracji
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki barmańskiej lub shakera wlewamy amerykańskiego bourbona, słodki wermuth,  dodajemy kilka kropel Angostury i wypełniamy lodem. Składniki mieszamy energicznie przez około minutę. Wlewamy drinka do kieliszka do martini lub kieliszka koktajlowego odcedzając lód. Dekorujemy kandyzowaną wisienką maraschino lub skórką pomarańczy.

Godfather (Ojciec Chrzestny) – migdałowy drink z whiskey i amaretto

Godfather jest jednym z najbardziej znanych klasycznych drinków. Powstał w 1972 roku w Stanach Zjednoczonych. Jego nazwa Godfather nawiązuje do szefa mafijnej rodziny - słynnego don Corleone. Według niektórych źródeł był to ulubiony drink amerykańskiego aktora Marlona Brando, który grał główną rolę w filmie „Ojciec Chrzestny”. Swój  ciekawy i interesujący smak zawdzięcza włoskiemu likierowi Ameretto, który powstaje z migdałów. Drink ten jest bardzo prosty w przygotowaniu ponieważ zawiera praktycznie tylko dwa składniki (whisky i likier Amaretto). 

Składniki:

  • whisky 60 ml
  • likier migdałowy Ameretto 40 ml
  • kilka kostek lodu
  • skórka cytrynowa lub plasterek pomarańczy dla dekoracji

Sposób przygotowania:

Do 1/3 pojemności szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy whisky i  likier Amaretto. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, dekorujemy plasterkiem pomarańczy lub skórką z cytryny i nasz drink jest gotowy. Do serwowania drinka Godfather najlepiej nadają się szklanki do whisky z grubym dnem (Old Fashioned).

Revolver – klasyczny mocny drink z whiskey i likierem kawowym

Revolver to mocny, kofeinowy drink który został stworzony przez barmana Jona Santera z San Francisco w 2004 roku. To drink, który powinien przypaść do gustu wszystkim fanom klasycznych koktajli z dodatkiem whisky. Posiada głęboki smak z lekką nutą słodyczy a płonący pomarańczowy akcent dodaje mu wyjątkowości i niezwykłości.  Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i może stanowić alternatywę dla drinka o nazwie Manhattan.

Składniki: 

  • whisky lub Bourbon 80 ml
  • likier kawowy np. Kahlua 20 ml
  • kilka kropel Angostura Bitters  
  • kostki lodu
  • skórka z pomarańczy czyli zest

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki czyli whisky, likier kawowy, Angostura Bitters i kostki lodu umieszczamy w shakerze i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego lub kieliszka do martini. Najważniejszym etapem przyrządzania tego drinka jest podpalenie skórki pomarańczowej nad powierzchnią napoju w celu wydobycia z niej olejków eterycznych. Skórką tą następnie dekorujemy drinka.

Polecamy na naszym blogu:

Popularne produkty
delivery methods paymant methods
Ajmara.pl © 2011-2024 | All rights reserved | Eleganckie kryształowe szkło - porcelana - sztućce | Projekt: fdgstudio.net