Whisky cieszy się ogromną popularnością i posiada swoich miłośników na całym świecie. Jest szlachetnym napojem spirytusowym powstałym z destylacji zacieru jęczmiennego (lub żyta, pszenicy czy kukurydzy) i dojrzewającym w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Whisky produkowana jest w wielu rejonach świata, głównie krajach anglosaskich takich jak Szkocja i Irlandia lecz bardzo duża ilość destylarni działa również na terenie Stanów Zjednoczonych, Kanady oraz Japonii. W każdym z tych krajów stosowane są nieco inne metody produkcji, używane odmienne surowce oraz przestrzegane są inne standardy jakości. Wiele krajów ma swoje specjalne przepisy mówiące jak wytwarzać i jak leżakować whisky.
Szkocka whisky czyli scotch whisky uchodzi za jedna z najlepszych. Jest bardzo różnorodna pod kątem smaku i aromatu. Pierwsze wzmianki o tym napoju pochodzą z XV wieku, kiedy Szkoci zaczęli produkować alkohol z jęczmienia i leżakować go w beczkach. Produkcja szkockiej whisky na dobre rozpoczęła się pod koniec XIX wieku i rozwinęła na początku XX wieku. Wtedy to już szkocka zdobyła renomę i zaczęła być doceniana na całym świecie.
Dzieli się na dwa podstawowe rodzaje:
Aby whisky mogła nosić miano szkockiej musi zostać wyprodukowana na terenie Szkocji. Produkowana jest z jęczmienia, wody i drożdży a jedynym składnikiem jaki może być dodawany jest karmel prosty jako barwnik lub woda. Nie może zawierać enzymów egzogennych. Zazwyczaj poddawana jest procesowi dwukrotnej destylacji a zawartość alkoholu nie może być niższa niż 40%. Leżakuje w dębowych beczkach przez okres minimum 3 lat a beczki nie mogą przekraczać objętości 700 litrów. W czasie leżakowania nabywa ona swojego charakterystycznego smaku, zapachu i barwy. Szkocką whisky charakteryzuje mocny i wyrazisty smak. Koneserzy szkockiej whisky zalecają spożywanie jej w temperaturze pokojowej, nie rozcieńczonej wodą ani lodem. W ten sposób możemy w pełni delektować się jej złożonym aromatem. Dopuszczalne jest również dodanie kilku kropel wody w celu złagodzenia smaku lub zastosowanie kamieni do whisky które schładzają napój ale go nie rozcieńczają.
Najbardziej znane szkockie single malt to: Laphroaig, Lagavulin, Talisker, Aberlour, Glenfiddich, Benriach, Aberfeldy czy Ardbeg. Najbardziej znane szkockie blended to: Ballantine’s, Johnny Walker, Grands, Chivas Regal, Bell’s czy Old Smuggler.
Irlandzka whiskey jest jedną z najstarszych, najbardziej rozpoznawanych i cenionych alkoholi na świecie. Pierwsze wzmianki o „Aqua vitae” czyli wodzie życia pochodzą z VII wieku. Był to napój alkoholowy produkowany na terenach Irlandii przez tamtejszych mnichów z soku fermentowanych owoców czy później z zacieru jęczmiennego. Była uważana za napój leczniczy, przedłużający życie i dodający sił witalnych. Irlandzka whiskey produkowana jest wyłącznie na terenie Irlandii z jęczmienia i jego słodu oraz poddawana trzykrotnej destylacji w odróżnieniu od szkockiej whisky dwukrotnie destylowanej.
W Irlandii produkowane są głównie cztery rodzaje whisky:
Najstarszą irlandzką a zarazem najstarszą na świecie funkcjonującą destylarnią jest Bushmills. Produkuje ona whiskey od 1608 roku.
Najbardziej rozpoznawalne marki irlandzkiej whiskey to Jameson, Tullamore Dev, Bushmills, Midleton, Cooley, Kilbeggan, Connemara, Alltech, Teeling.
Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Po raz pierwszy whisky pojawiła się w Japonii na przełomie XIX i XX wieku i przybyła tam wraz z żołnierzami amerykańskimi, którzy przywozili ją ze sobą. Pierwsza japońska destylarnia - Yamazaki Distillery powstała w 1923 roku a założona została przez Shinjiro Tori uważanego za ojca japońskiej whisky. Japońska whisky jest ceniona na całym świecie, uchodzi za doskonałą i perfekcyjną (tak samo jak japońska kuchnia). Whisky produkowana w Japonii wzorowana jest na whisky szkockiej i na jej destylarniach. Leżakuje w beczkach przez okres minimum 3 lat choć najlepsze leżakują 12, 15, 18 lat i nawet więcej. Jest delikatna w smaku i zapachu. Spożywana jest głównie z lodem „on the rocks” lub dużą ilością wody. Choć większość whisky produkowanej w Japonii to whisky typu blended czyli mieszana (stąd tak bardzo duża różnorodność) to produkuje się tam również wiele doskonałych whisky typu single malt. Aby Japońska whisky mogła nosić miano single malt musi pochodzić z jednej destylarni z wody, jęczmienia i drożdży.
Najpopularniejsze japońskie whisky to: Suntory, Nikka, Akashi, Hibiki, Tenjaku.
Whisky w Kanadzie znalazła się głównie dzięki imigrantom pochodzącym ze Szkocji czy Irlandii a jej produkcja sięga początków XIX wieku. Rozkwit produkcji whisky w Kanadzie nastąpił jednak na początku XX wieku wraz z wprowadzeniem prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Wtedy to blisko granicy z USA powstało wiele destylarni (w rejonie Wielkich Jezior w Ontario czy na południu Quebecu).
W Kanadzie whisky uznawana jest za narodowy trunek. Jest delikatniejsza i subtelniejsza w smaku od whisky amerykańskiej, szkockiej czy irlandzkiej. Jest to głównie whisky typu blended, produkowana z destylatów z różnego rodzaju zbóż (kukurydzianych, żytnich, jęczmiennych czy pszenicznych). Destylaty te muszą leżakować w nowych beczkach z dębu amerykańskiego lub używanych wcześniej do produkcji cherry, winiaków lub bourbona przez okres co najmniej 3 lat. Po tym okresie następuje mieszanie (kupażowanie) najczęściej około 20-30 różnych destylatów a następnie zmieszane spirytusy przelewa się ponownie do beczek gdzie leżakują następne 3 lata (lub dłużej).
Po okresie leżakowania kanadyjska whisky jest rozcieńczana wodą do mocy około 43 procent. Cieszy się uznaniem na całym świecie, w jej aromacie możemy odnaleźć nuty owocowe, korzenne czy deserowe. Najczęściej jest spożywana bez dodatku wody czy kostek lodu.
Najpopularniejsze whisky kanadyjskie to: Canadian Club, Crown Royal, Bearface, Black Velvet, Old Canada Mcguinnes.
Historia whiskey w USA sięga czasów przybycia w XVII wieku na kontynent amerykański irlandzkich i szkockich imigrantów. Whiskey produkowana w Stanach Zjednoczonych zasadniczo różniła się od tej oryginalnej ze względu na warunki panujące na kontynencie amerykańskim. Bourbon (czyli amerykańska whiskey) zasadniczo różni się od tej produkowanej w Irlandii czy Szkocji. Nie jest produkowana ze słodu jęczmiennego lecz z kukurydzy (w składzie musi być jej minimum 51%) oraz innych zbóż (pszenicy, żyta czy jęczmienia). Do produkcji bourbona muszą być używane wyłącznie naturalne składniki i musi on dojrzewać w nowych, opalanych beczkach dębowych (co dodaje mu charakterystycznego smaku) przez okres co najmniej dwóch lat. Nie powinno w nim być żadnych dodatków za wyjątkiem wody. Bourbon zawiera od 40% do 70% alkoholu. Prawdziwy bourbon produkowany jest wyłącznie na terenie USA a największa ilość czynnych destylarni znajduje się w stanie Kentucky.
W USA popularna jest również rye whiskey czyli whisky w której zamiast kukurydzy znajduje się przynajmniej 51% żyta.
Inną z odmian amerykańskiej whiskey jest corn whiskey w której musi znajdować się znajdować 80% kukurydzy.
Bourbon możemy spożywać na wiele sposobów: w temperaturze pokojowej bez żadnych dodatków, co pozwoli nam delektować się jego pełnym smakiem; na kostkach lodu czyli „On The Rocks”; po dodaniu do szklanki schłodzonych kamieni do whisky, które obniżają temperaturę napoju lecz go nie rozwadniają lub w drinkach np. z colą, sokiem, wodą gazowaną czy limonką.
Amerykańska whiskey czyli Bourbon różni się od tej wytwarzanej w Europie ze względu na fakt, że powstaje w dużej mierze z kukurydzy a nie z jęczmienia. Jej smak jest lekko wytrawny, z wyczuwalnym aromatem dębu; znajdziemy w nim również słodkie posmaki takie jak aromaty wanilii, miodu, marmolady, toffi, karmelu i słodkich owoców tropikalnych.
Najpopularniejsze marki amerykańskiego Bourbona to: Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Jim Beam, Yellow Rose, Wild Turkey, Four Roses, Bulleit, Buffalo Trace, Woodford, Evan Williams
Polecamy w naszym sklepie eleganckie szklanki do whisky oraz karafki do whisky
Polecamy na naszym blogu:
GWARANCJA
POCHODZENIA PRODUKTÓW
100% oryginalne
Wszystkie oferowane przez nas wyroby sprowadzamy bezpośrednio od producentów, co zapewnia ich najwyższą jakość, autentyczność i pewność zakupu.