Oferujemy wysokiej jakości noże do chleba, idealne do krojenia świeżego pieczywa. Nasze noże wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapewniającej precyzyjne i wygodne krojenie. Dzięki specjalnie wykonanej ząbkowanej krawędzi nóż do chleba gwarantuje łatwe i płynne cięcie, nie gniotąc przy tym miąższu bułki czy chleba. Wybierz z naszej oferty doskonały nóż do chleba, aby cieszyć się doskonałym smakiem pieczywa każdego dnia.
Nóż do chleba i pieczywa zazwyczaj jest dość długi i posiada ostrze minimum 20 cm. Ostrze powinno być ząbkowane (kształtem przypominać małą piłę) lub być delikatnie pofałdowane.
Nóż ten zapewni perfekcyjne krojenie pieczywa bez jego rozdzierania (nawet o grubej skórce tak aby wnętrze nie było nadmiernie zmiażdżone) i z mniejszą ilością okruchów. Dobrze będzie się nim kroić zarówno twardy chleb jak i miękkie bułki lub batony.
Nożem do chleba bez problemu pokroimy też tort, ciasto, owoce i warzywa np. pomidory, ogórki, ananasa, arbuza czy mango. Jego dobrym uzupełnieniem będzie nożyk do obierania warzyw
Wybierając nóż do chleba powinniśmy zwrócić szczególną uwagę by był wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapewni mu to wytrzymałość i niezawodność, będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne, łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na korozję.
Najlepsza stal nierdzewna to taka która posiada w składzie chrom (minimum 12%) z domieszką molibdenu i wanadu. Takie noże kuchenne są droższe, ale gwarantują bardzo długie użytkowanie (praktycznie przez całe życie). Dłużej też utrzymują ostrość, są mocniejsze i odporne na uszkodzenia.
Dobry nóż do chleba powinien posiadać ergonomiczną rękojeść, wygodnie i pewnie leżeć w dłoni. W związku z tym, że nóż do chleba nie wymaga częstego mycia od naszych preferencji będzie zależeć czy rękojeść będzie wykonana z tworzywa sztucznego, którą łatwo się myje i czyści czy też zdecydujemy się na nóż z drewnianą rękojeścią np. z drewna oliwnego lub orzecha, który będzie wymagał dodatkowej pielęgnacji.