Oferujemy wysokiej jakości noże santoku, które są stworzone do takich zadań kuchennych jak krojenie, siekanie i rozdrabnianie. Noże Santoku doskonale nadają się do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Nasze noże santoku wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia im trwałość i ostrość przez długi czas. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, z której można wybrać nóż santoku, który będzie idealnym narzędziem w Twojej kuchni.
Nóż Santoku ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i łatwość posługiwania się nim może być używany zarówno przez początkujących amatorów gotowania jak i zaawansowanych kucharzy.
Ze względu na swoją wszechstronność noże Santoku z roku na rok zyskują na popularności a za ich pomocą możemy przygotować przepyszne dania mięsne, wegetariańskie czy wegańskie. Te noże kuchenne znajdą zastosowanie podczas przygotowywania posiłków z kuchni azjatycka, francuskiej, śródziemnomorskiej czy typowo polskiej.
Praktycznym uzupełnieniem noża santoku będzie nóż do chleba i pieczywa.
Specyficzna budowa noża Santoku pozwala na krojenie mięsa, ryb, warzyw, owoców czy nabiału nawet na drobne kawałki. Siekanie, krojenie, szatkowanie, rozdrabnianie - te wszystkie czynności możemy wykonywać bez trudu i wysiłku. Nożem Santoku kroimy bardziej pionowo za pomocą pojedynczych ruchów – tak jakby podczas posługiwania się tasakiem. Możemy stosować różne techniki krojenia - do siebie jak i od siebie, krojenie niskie i wysokie.
Niektóre modele noży Santoku mają po bokach na całej długości ostrza podłużne wyżłobienia/wgłębienia (kulleny, grantony). Takie rozwiązanie nie pozwala na przyklejanie się krojonych produktów do ostrza naszego noża. Noże Santoku posiadające kulleny, grantony są zazwyczaj droższe od tych gładkich lecz warto w taki nóż zainwestować ponieważ bardzo ułatwia pracę.
Ze względu na różne długości noży Santoku (13-20 cm) każdy może dopasować do siebie odpowiednią wielkość.
Ważne jest aby wybrać nóż santoku takiej długości, która jest odpowiednia do rozmiaru ręki użytkownika i umożliwia wygodne i precyzyjne cięcie. Warto również zwrócić uwagę na wagę noża - im dłuższy tym jest cięższy.